top of page

Hvem har tørr hud, tips og behandling.

Er det satt hvem som har tørr hud? Kan det behandles? Tørr hud er noe som er kjent for de fleste, spesielt for oss som lever i et kaldere klima. Her kommer tips og forslag til behandling til deg med tørr hud enten det er hudtypen din eller en tilstand i huden din.Tørr hud er ikke noe du må slite med resten av livet. Du kan følge tips her for behandling.

Noen av oss er født med tørr hud, ca 10% +/- av kvinner. Det er hudtypen din og kan ikke endres. Men du kan behandle huden din på en slik måte at du ikke plages av tørrhet.


For resten av oss som er født med fet hud, kan vi allikevel få en tørr tilstand i huden. Den kan behandles :) Å ha fet og tørr hud samtidig kan være frustrerende når man skal velge produkter. Hva skal man velge? Produkter for fet hud som tørker ut? Eller for tørr hud som ikke fjerner det fete og får huden enda mer gushen. Hva da med blandingshud? Eller en fet T-sone?


Kartlegg om huden din er tørr, gjerne hos en med faglig kompetanse. Få tips og den rette behandlingen.


Når du booker en konsultasjonstime for huden din, må man alltid starte med å kartlegge den. Hva er hudtypen din og hvilke ulike tilstander finnes hos deg. Man skal da prate om dine opplevelser og historikken din. Tørr hud, fet eller blandet? Det gir et godt bilde til din behandler, da ingen andre enn deg selv kjenner huden din bedre. Det som vi kan hjelpe med er å sette alt inn i et medisinsk fysiologisk bilde så du kan forstå huden som organ og hvordan den virker. Vi kan også avblåse myter som mange tror på, forståelig nok med all den informasjonen og feilinformasjonen som florerer på nett.


Kort fortalt om din hud, tørr eller fet:


Jeg liker godt å sammenlikne med tannleger, da dette er noe som de fleste kan relatere til og forstå.


Tannkost og tannkrem er fundament for god tannhygiene Det er det samme som hudpleieproduktene dine hjemme. Den daglige rutinen for god hudhelse. Forutsett at det er de rette produktene.


Kosmetisk sykepleier/ dermatolog for din hud er det samme som tannlege for dine tenner. Du kanske fjerner litt tannstein og bleker dem hvis de er misfarget. Av behandlinger på klinikk for huden kan det kanskje være microneedeling, peeling eller filler som fikser opp litt. Snakker vi dype hull i tenner og liknende, blir du for liknende ting med huden (føflekker og hudsykdommer) henvist til hudlege for behandling.


Planlegg nye hudpleierutiner og eventuelt behandlinger for tørr hud.


Mange produkter skaper en ubalanse i huden og ødelegger hudbarrieren (immunforsvaret til huden). Dropp alt og begynn på nytt. Behandle din huds behov. Ikke bruke ting fordi de er trendy, ser flotte ut, lukter godt eller fordi venninnen din liker dem så godt. Du skal bruke noe som huden din trenger, ikke som du vil bruke penger på.


  1. Gjenopprett balansen med riktige antioxidanter. En frisk og velfungerende hud lager fukt selv.

  2. Behandle akne hudsykdom (da lekker du fukt siden denne sykdommen bryter hudbarrieren din.) Akne har som del av symptom økt talgproduksjon (fett i huden) dette demper fukten din og gjør deg samtidig tørr.

  3. Er du over 40+ så har du en naturlig hormonell tørrhet som kommer av den naturlige aldringsprosessen i huden. Da trenger du å tilfør en fuktighetskrem i rutinen din.

  4. Er du en av de 10% som er født med tørr hud trenger du en fukt ved behov da din hud er mer utsatt for uttørring i klima som er belastende på huden.

  5. Fukt innenifra via filler med hyaluronsyre kan også hjelpe huden din med å holde på fukten.

  6. En hydrert hud vil ikke kompensere for tørrhet med å produsere talg, så du kan også få en mindre fet hud når den er ordentlig hydrert.

  7. Kast ut fete kremer som ligger på huden. De vil bare plumpe opp de døde hudcellene på toppen og sende signal nedover i huden om at det er fuktig nok. Da skrus fuktproduksjonen ned så blir du bare enda tørrere.


Neste gang: Det er en enkel modell med alder som beskriver hva som trengs, for dette endres gjennom livet vårt. Huden endres og det gjør den behov også. Alder og klima gjør at din protokoll kan endres gjennom bare et kalenderår. Derfor får du god oppfølging via kontinuerlig konsultasjon hos din kosmetiske sykepleier. Mer om dette og konkret tabell i neste blogginnlegg.


Ha en nydelig helg, klem Cecilie.


Book time for konsultasjon her.

43 views0 comments

Comments


bottom of page