top of page

UVB UVA stråling. Lei av å høre at du må bruke solkrem. I dag skal jeg snakke om noe du kanskje ikke har hørt før. Nyttige tips å ta med seg, så gled deg.

SPF50 og PA****
Solkrem merket med grad av UVA UVB beskyttelse

TIPS TIL HUSKEREGEL:

SPF og PA kan du se på som måleenheter. Tallet bak og antallet stjerner bak indikerer "dosen"/mengden av beskyttelase.


UVB= UV Bronzing

SPF går fra 1-50 (spf beskytter mot sommerstrålene UVB)


UVA= UV Aldring

PA går fra * - **** (en stjerne til fire stjerner) (PA beskytter mot vinterstråler)


Eksempler på ulik UV stråling vi får på oss.

Når vi kjøper solkrem så ser vi på SPF (tall) for å se hvor godt beskyttet man er mot stråling i solen. Flere typer dagkremer og foundations har i dag litt spf i seg. SPF beskytter mot UVB strålene som vi har på sommeren (om vi er heldige) og som gir oss brunfarge. Det er denne strålingen som gjør at de fleste bruker solkrem. Tips om valg av type kommer vi tilbake til.


UVA stråling er de man får hele året. Man blir ikke særlig brun av disse strålene, men de treffer dypt nede i huden og ødelegger celler og fremskynder aldring. Man får ikke D-vit. heller av disse strålene.


UVA stråling kommer gjennom glass, det vil si inn i bilen din når du er ute å kjører. Inn vinduene i hjemmet ditt og på kontoret på jobb. Disse strålene er de som kommer gjennom skylaget på regnværsdager og overskyede dager generelt. Solkrem med spf beskytter ikke mot dette.


PCskjermer og mobilskjermer sender også ut stråling. Det samme gjør lysrør/ LED lys. Dette kalles HEV-lys og fremmer aldring i huden slik som UVA-lys.


Tips til hvilken solkrem man velger.

Doseringen om man vil kalle det det, altså tallet bak spf indikerer hvor mange timer man er beskyttet mot stråling av UVB i sola. Men vet du mengden krem du må ha for å ha den oppgitte beskyttelsesgraden? Det blir det samme som å ta en halv smertestillende tablett, da får du halve dosen. Tar du hele så har du dosen en tablett inneholder.


UVA UVA beskyttelse
Et utvalg av solkremer

Tips til dosering:

I ansiktet skal du ha en teskje mengde solkrem for å ha den beskyttelsen mot UVB stråling som står på beholderen.


På sommeren velger man høyere solkrem, men til ansikt på vinter kan man godt bruke den samme, men vi smører kanskje et tynnere lag da man ikke trenger like mye beskyttelse. De medisinsk- kosmetiske solkremene er merket med grad av UVA beskyttelse i motsetning til kosmetisk solkremer man får på bla.a apotek med mer. De solkremen jeg har på Cesi Klinikken har høy del beskyttelse mot HEV lys og UVA i tillegg til spf i seg. På bildet ser du et utvalg med solkremer. De kommer i ulike former og konsistenser slik at alle hudtyper skal få den som er best 💖


Bruker du solkrem for å unngå rynker?

Solkrem bruker man hovedsaklig for å forebygge hudkreft. Men visste du at de ulike strålene (UVA og UVB) gir ulik type kreft? De strålene som går dypt ned i huden gir den "farligste" kreften som kan ta flere år før oppdages forårsakes av UVA. Lastebilsjåfører i USA ligger høyt i statistikken på venstresidig hudkreft i ansiktet. Nettopp fordi denne siden vender ut mot vinduet i kjøretøyet. De kjører hele året og de fleste bruker sannsynligvis ikke solkrem.


UVB som spf beskytter mot, vil gi beskyttelse mot hudkreft og pigmenteringer. Den vil også beskytte mot ødeleggelsen av celler, som fremmer aldringsprosessen.


Tips hvis du er du redd for rynker. Da må du huske UVA filter i solkremen. UVA strålene gir rynker som går på kryss og tvers i ansiktet. Den bryter ned elastisiteten i huden i større grad.


Trenger du veiledning? Har du spørsmål? Send meg gjerne mail på post@cesiklinikken.no eller book time under:


Få hjelp til å velge den rette solkremen for deg. Husk at de fleste solkremer som er laget, er laget for å beskytte deg mot stråling i syden i to til fire uker, ikke er anbefalt for daglig bruk i ansiktet hele året. Man må skille på ulik bruk på ulik solkrem med tanke på innhold. Det er ganske mye kjemi i produksjon av solkrem for å beskytte mot stråling fra UVA og UVB. Innholdet i en del solkremer har vist seg å kunne trigge melanocytter (pigmentdannende celler) til å produsere ujevn pigmentering/ pigmentflekker i ansiktet. Det er jo dette også, man ønsker å beskytte seg mot i solen.


Jeg håper dette var litt oppklarende i forhold til hvor man får UVA UVB stråling og hvordan man kan beskytte seg med rett solkrem. Når du nå skal navigere i en solkremjungel så bruk huskeregelene over 😁


Lykke til 💖 klem fra Cecilie.Recent Posts

See All

Comments


bottom of page