top of page

Rens eller skrubb? Eller en vaskeklut?

Hudpleieproduktenes jungel. Medisinsk hudpleie tilpasset den enkelte.


Det kan være forvirrende å vite hva man skal gjøre når det kommer så mye ulik informasjon. Her finnes ikke rett og galt. Bare det som er riktig for din unike hud og dens behov. Det er det eneste som betyr noe. Ikke hvordan andre liker noe, eller hva som lukter godt eller har en flott innpakning.


Kartlegg hudtypen din og hudtilstander du måtte ha. Dette kan jeg for eksempel hjelpe med på en konsultasjonstime på Cesi Klinikken. Det vil avgjøre ditt produktvalg. (Sensitiv hud/ hudtilstander kommer jeg tilbake til i neste innlegg)

Tynn hud/ tørr hud.

Vær forsiktig med grov skrubb, i alle fall dem som har korn med ru tekstur. Det finnes dog dem med helt glatte runde skrubbekorn som er mildere og disse kan fint brukes. Skrubbe to ganger i uken til du eventuelt bygger opp tåleranse og ser du kan ha hyppigere. Noen skrubber er til daglig bruk. Det avhenger av typen/ produsenten/ merket. Resterende dager bruker du en rens/vask for daglig bruk morgen og kveld.


Fet hud/ grov tekstur.

Liker godt skrubb og kan med fordel ha kjemisk skrubb i tillegg til mekanisk. Fet og grov hud kan skrubbes daglig. Dersom man kjenner det blir for mye kan en ta pause en dag før en starter opp igjen. Rens de andre dagene med daglig rens/ vask for ansikt.


Men ikke alltid så enkelt.

Hvor kom vaskekluten inn i bildet? Vel dersom du bruker en skrubbesvamp eller klut til å tørke av ansiktet med, så får du skrubb/ exfoliering i det også. Huden som organ trenger ikke behandles som porselen. Den fornyer seg kontinuerlig, dog mest på natt, og kaster fra seg døde hudceller hele tiden. Disse vil du ikke bære med deg! Nei takk! De får bare huden til å se grå og gusten ut. Så skrubb dem av!


Hva med toner? Rensemelk? Mild rens for sensitiv hud? Fet og tørr hud på likt, hva velger man da? Er rens og skrubb egentlig det samme? Hva da med sminkefjerner?Når du vet hudens behov så er du ganske fri til å velge selv, blant de produktene som møter din huds behov. Bland ikke ulike merker og rutiner. Har du valgt en så hold deg til denne inntil du blir tom og vil bytte. Har du det som fungere bra, ja hvorfor bytte? Er du ikke fornøyd så må du vurdere bytting eller tilleggsprodukter.


I jungelens kaos fins mange navn for samme ting. Husk hovedoppdelingen som skiller på kosmetiske kremer og medisinsk- kosmetiske kremer. Går du for sistnevnte har disse krav til resultatoppnåelse for å få kalle seg det. Derfor koster de også mer da det er mye forskning bak dem og de inneholder ingredienser som virker på huden.


  1. Sminkefjerner er for øyne og kan brukes om man ikke kan bruke ansiktsvasken på øyne. For eksempel om man har en skrubb med syrer (kjemisk skrubb) eller korn (mekanisk skrubb) som brukes daglig og ikke skal på øyne.

  2. En rensemelk er gjerne en vask som fjerner smuss og skitt på overflaten. Mild for øyne og hud.

  3. Toner benyttes gjerne for å fjerne enda mer fra huden etter vasking, da kanskje etter en mild rens som ikke får med seg alt eller som vasker hud og øyesminke samtidig. Så når man vil være litt tøffere med huden ellers så kan toner rense dypere. Den kan også være motsatt, rett og slett en fukt med vitaminer som mykgjør huden og hjelper med å tilbakestille pH i huden. Det vil også gjøre at huden er mer mettet og ikke trekker så raks inn de dyre kremen som du smører på etterpå. Eller for dem som ikke har noe etter rensen så vil dette gjør at huden føles bedre og godt smurt.


konklusjonen er at ansiktsvask kan være så mangt. Å vaske huden morgen og kveld er essensielt. Skrubb er bare en grovere vask. Peeling er en enda dypere behandling. Men alt handler om å få av smuss skitt og DØDE HUDCELLER.


Happy washing! Klem Cecilie.


59 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page